Gyepkezelés

Gyepkezelés

Gyepkezelés

Gyepkezeléssel a meglévő telepített füfelületek minőségét javíthatjuk. A gyepkezelés két folymata a gyeplyukasztás és a gyepszellőztetés.

Gyeplyukasztás

A tömörödött, rossz talajszerkezettel rendelkező területeken elengedhetetlen a talaj lazítása. A lyukasztás során gyeplyukasztó géppel 6-8 cm mély henger alakú lyukakat ütünk a talajba. A lyukasztással keletkező talajhengereket a talaj felszínéről eltávolítjuk, és a megmaradó lékek helyét agyagos talaj esetén homokkal töltjük fel, így lazítva a talaj szerkezetén.

A gyeplyukasztást tavasszal, nyáron és ősszel is el lehet végezni. A munkafolyamat elvégzését követően biztosított lesz a könnyebb tápanyagfelvétel, vízfelvétel és a talaj szerkezete a növények számára sokkal kedvezőbb felépítésű lesz.

Gyeplyukasztás

Gyeplyukasztás

Gyepszellőztetés

A földfelszín feletti részen a csapadéktól, a hó nyomásától, a fűnyírás során ott maradt fűszálaktól, az elhalt gyökerek miatt kialakul a gyepfilc réteg. A füves terület igényszerű emberi használatba vétele tovább fokozhatja a felső földréteg tömörödését. Ez a felszín felett lévő vékony, összetömörödött réteg elzárja az oxigént a talajtól és nem engedi, hogy a nedvesség átjusson rajta. Az öntözővíz pangani kezd, a gyep elsárgul és a zöld fűfelületen gombabetegségek jelennek meg. 

A fentiek miatt elengedhetetlen a talajlazítás, a gyepszellőztetés.  A gyepszellőztetés elsődleges célja, hogy a talaj felső rétegét 2-4 cm mélységben meglazítsuk, ez által könnyebben és gyorsabban képes eljutni a fű gyökereihez a víz és a tápanyag. Az eljárás során a felszínen lévő gyep sűrűségét is ritkábbá teszi.

Tavasztól egészen az őszi időszakig évente legalább kétszer a gyepszellőztetést elsősorban a már besűrűsödött fűfelületeknél javasoljuk elvégezni .

A gyepszellőztetés lehetőséget ad a gombabetegségek elleni védekezésre, a jobb tápanyagfelszívódásra és arra, hogy a fű nagyobb mértékben bokrosodon és tömör felületet hozzon létre.

A mohás területeknél javasoljuk a gyepszellőztetést megelőzően egy-két héttel mohairtó gyeptrágyát kijuttatni, mivel így megkönnyítjük az elhalt moha eltávolítását.

Gyepszellőztetés

Gyepszellőztetés

Hidrovetés hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen újdonságaikról, akcióinkról. Feliratkozáshoz kérjük adja meg teljes nevét és e-mail címét!

Név
E-mail
Mennyi egy tucat?

A honlapon közölt árak változtatásának jogát előzetes értesítés nélkül fenntartjuk.
Minden ésszerű erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy a honlapunkon közölt információk naprakészek, a valóságnak megfelelőek és pontosak legyenek. Ennek ellenére az oldalainkon olvasható adatokban, információkban, árakban elírások előfordulhatnak. A magyar Forintban közölt árak – annak ellenére, hogy a honlapunk oldalai hozzáférhetőek bármely ország felhasználói számára – kizárólag Magyarország területén érvényesek.