Vigyázat, átverés!

Vigyázat, átverés!

A leutánzott, rossz minőséget nyújtó rendszerekkel történő hidrovetés hátrányai

Amikor eldöntöttem, hogy bevezetem a hidrovetés technológiát Közép-kelet Európában, úgy döntöttem, hogy a hidrovető rendszereket az Egyesült Államokból importálom és a szükséges adalékokat egyedüli forgalmazóként teszem elérhetővé ebben a régióban. Lehetővé téve, hogy mások is minőségi munkát szolgáltathassanak ezzel a módszerrel.

Sajnos tapasztalatom alapján alábecsültem az emberek „találékonyságát”. Kötelességemnek tartom, hogy beszámoljak Önöknek arról, hogy sokan hogy teszik tönkre a hidrovetés technológiájának jó hírnevét, és ezáltal önöket is megkárosítják azzal, hogy nem a megfelelő minőségű és mennyiségű adalékanyagot keverik a hidromulcsba valamint fontos összetevőket kihagynak, hogy az árat csökkenthessék.

Rosszul leutánzott hidrovető rendszerek

Előfordul, hogy nem akarják megvásárolni az Amerikában gyártott rendszereket, mert úgy gondolják, hogy a házilag összebarkácsolt rendszerek is képesek a hidrovetési technológia által nyújtott minőséget biztosítani. Ez nem így van!

Problémák

 • Ezek a gépek nem kevernek, és nem szórnak megfelelően. A házilag készített hidrovető gép által készített hidromulcs nem lesz homogén, ezáltal nem lesz jól belekeverve sem a mag sem a többi fontos adalékanyag. Az ilyen géppel vetett fű foltosan fog nőni a fű. 

Megjegyzés

A hidrovetéshez használt tartály olyan mint egy oldalára fektetett hordó. Ez segíti elő a helyes keveredést és ez akadályozza meg azt, hogy a keverékben található víznél nehezebb összetevők leülepedjenek.

Rossz mulch

Rossz minőségű mulch

Foltos fű

Foltos fű

Rossz minőségű rögzítőanyag használata

A hidrovető technológiának az egyik fő adalékanyaga a rögzítő. Hasonlít a ragasztóhoz, mert a kiszórt állapotában rögzíti a talajhoz a fűmagot. A rögzítő a természetre és az élőlényekre káros anyagokat nem tartalmaz.

Problémák

 • Vannak olyan hidrovetést alkalmazó cégek, akik az eredetileg használt rögzítő helyett, tapétaragasztót használnak. Ez nem tesz jót sem a földnek, sem a fűmagnak. A mag nagy része nem fog kicsirázni, mivel a tapétaragasztótól elsatnyul a fű. A kertészetben kísérő anyagként nem használható, a környezetetre terhelést jelentő tapétaragasztó olcsóbb, mint az általunk forgalmazott hidrovető rögzítő.

Rossz minőségű hidromulch használata

A legjobb hidromulch cellulóz alapú. Jól átvizsgált és ellenőrzött, újrahasznosított újságpapírból készül. Nem tartalmazhat műanyagot vagy más, nem természetes eredetű összetevőt. A papírgyáraktól olcsón felvásárolt és vegyszerrel, festékkel szennyezett, veszélyes anyagnak minősülő papírgyártási mellékterméket felhasználó hidrovetők a talajra és a vetett fűre nagymértékű környezetterhelést jelentenek. Az önmagukat alacsony áron hírdető hidrovetőket célszerű elkerülni.

Problémák

 • A papírgyári mellékterméket felhasználó hidrovetők által a földre juttatott papíriszapban található vegyszerek rendkívül veszélyesek, környezetszennyezőek. A vegyszerekkel szennyezett papíriszapban a fűmag egyáltalán nem csírázik ki.
 • Újabb rossz megoldás a szelektív hulladékgyűjtőből felvásárolt papír, amit a lerakatok sokszor már félig komposztálódott állapotban adnak el. Az ilyen forrásból származó papír tele van gombaspórával, penészgombával, illetve a fűnek káros színes papírral és ledarált műanyaggal is. Ezeket a fent említett anyagokat sokszor nyitott platójú teherautókkal szállítják. Ezzel kiteszik a zúzalékot a levegőből érkező gombaspórák által okozott újabb felülszennyezésnek. Sokszor a helyszínen lapáttal és nem zárt zsákokból töltik be a zúzalékot a hidrovető tartályokba.

Megjegyzés

A papírgyári melléktermékként felvásárolt papíriszap vagy a szelektíven gyűjtött papír a fent említett káros hatásain túl a rothadás miatt sokszor nagyon kellemetlen szagú. A Hidrovetés Kft által felhasznált, ellenőrzött, leigazolható forrásból származó hidromulcs zárt csomagolásban van, teljesen száraz és egyáltalán nincs szaga.

A keverékből kihagyott adalékok

A hidromulcs kihagyásán felül előfordul, hogy kihagyják a hidrovetéshez fontos további adalékanyagokat a keverékből és csupán vizet és fűmagot kevernek össze. A hidrovetés csak akkor hoz szép eredményt, ha minden szükséges összetevő belekerül a keverékbe.

Problémák

 • A fű foltosan fog nőni és nem lesz dús. Ennek oka lehet a keverékből kihagyott rögzítőanyag, a kihagyott hidromulcs, a kevés vagy nem megfelelő mennyiségű folyékony mész és végül a keverékbe a füvesítendő területhez képest elégtelen mennyiségű fűmag.
 • Foltokban sárgább lesz a fű. Ennek oka a keverékből hiányzó megfelelő mennyiségű tápanyag.
 • A fű kiszárad. Ezt a kihagyott kopolimer okozza.

Az étel is akkor jó, ha a jól bevált recept szerint készítjük, azon nem változtatunk és az összetevőkből semmit ki nem hagyunk.

Rosszul előkészített magágy

Nem bonyolult előkészíteni a magágyat, de munkaigényes. Ha nem megfelelő a termőföld, akkor nem marad meg a fű sokáig. Nagyon fontos a megfelelően előkészített magágy. Ha nincs elég tápanyag a termőföldben, vagy a termőréteg nincsen egyenletesen kialakítva, előfordulhat hogy a fű foltosan nő, területenként eltérő zöld színű lesz.

title1

Hidrovetés árak

 • Az alap hidrovetést 120 - 800 Ft / m2 áron végezzük. Az ár a felhasznált fűmag keveréktől és a hidrovetéssel füvesítendő terület nagyságától függ.
 • Kiszállási díj Budapest közigazgatási területén belül a budai oldalra 10.000 Ft / alkalom, a pesti oldalra: 13.000 Ft / alkalom
 • Kiszállási díj Budapest területén (MO-ás gyűrűn) kívüli helyszín esetén az alapáron felül (MO-tól számított) + 125 Ft / km / személyautó, + 245 Ft / km / teherautó
 • Sportpályák, futballpályák, rekultivációs területek, autóutak és autópályák melletti területek hidrovetéssel történő füvesítése esetén egyedi ajánlatot adunk!
 • A megadott árak ÁFA-t nem tartalmazó, nettó összegek.
title2

Kerttervezés árak

 • 200 m2-ig 75.000 Ft
 • 200 m2-500 m2 között: 100.000 Ft
 • 500 m2 felett a helyszínbejárást követően egyedi ajánlatot adunk

A kiszállási költség alkalmanként, valamint a helyszinbejárás és konzultáció ára

 • Budapest közigazgatási területén belül: 30.000 Ft
 • Budapest közigazgatási területén kívül: 30.000 Ft, + 125 Ft / km
 • A megadott árak ÁFA-t nem tartalmazó, nettó összegek.
 • Amenyiben a Hidrovetés Kft-t bízza meg a terv alapján a kivitelezéssel, a tervezés díját beszámítjuk a végösszegbe.

Hidrovetés hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen újdonságaikról, akcióinkról. Feliratkozáshoz kérjük adja meg teljes nevét és e-mail címét!

Név
E-mail
Mennyi egy tucat?

A honlapon közölt árak változtatásának jogát előzetes értesítés nélkül fenntartjuk.
Minden ésszerű erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy a honlapunkon közölt információk naprakészek, a valóságnak megfelelőek és pontosak legyenek. Ennek ellenére az oldalainkon olvasható adatokban, információkban, árakban elírások előfordulhatnak. A magyar Forintban közölt árak – annak ellenére, hogy a honlapunk oldalai hozzáférhetőek bármely ország felhasználói számára – kizárólag Magyarország területén érvényesek.