Gyepszőnyeg terítése

A talajelőkészítés egyik fontos mozzanata a gyomtalanítás. A frissen elterített termőföld, vagy akár a meglévő talaj átrotálást követő alapos beöntözése után kikelnek azok a gyomnövények, amelyek addig a talajba beforgatva, a fénytől elzártan várakoztak. Ezek a magvak a rotálást követően felszínre kerülnek, és a napfény hatására kikelnek. Sokszor teljesen összefüggő felületet képezve az adott területen. A gyomok kikelését követően következik a terület totális gyomirtása, mely során a magról kelő kétszikű vagy egyszikű gyomokat eltávolíthatjuk a földből.

Fontos, hogy a gyepszőnyeg terítésre előkészített terület teljesen sima legyen. Amennyiben rögös, nem jól előkészített területre terítjük a gyepszőnyeget, úgy a friss és szabadon lévő apró gyökerek elszáradnak, mivel nem tudnak jól illeszkedni és rögzülni a talajhoz. A talaj és a gyepszőnyeg között keletkezik egy légrés, ami hamar átforrósodik.

A réteg sem vizet, sem tápanyagot nem juttat el a felül lévő gyepszőnyeghez, így az kisárgul, kiég, és elpusztul. A kezdeti időszakban nagyon vízigényes a gyepszőnyeg, mert a frissen felszedett, már gyökeres gyepnek ismét be kell gyökereznie a talajba. A gyepszőnyeg bármilyen jól előkészített, gyomtalanított, teljesen egyenletes felszínű talajra kiteríthető. A kezdeti gyökeresedési időben fontos, hogy a fű állandóan nedves maradjon, ezért szükséges a gyakori, kis mennyiségű öntözővíz kijuttatása.

A füvesítési technológiák között a gyepszőnyeg terítés a leggyorsabb és a leglátványosabb megoldás.Hátránya, hogy drága, és hogy árnyékos területek füvesítésére nem alkalmas, mivel a friss gyepszőnyeg nyílt, teljesen napos területet igényel.

Megéri a jóval olcsóbb költségű, ám sokkal kertreszabottabb megoldást kínáló hidrovetést kérni. Hidrovetéssel bármilyen fűkeverék választható - olyan is, ami jól tűri az árnyékos helyeket, és olyan is, ami bírja a sok taposást. Csupán 3-4 hetet kell várni arra, hogy olyan dús és sűrű legyen, mint egy gyepszőnyeg.

Készséggel állunk rendelkezésedre! Kérj árajánlatot!