Füvesítés előtti előkészítési munkák

Füvesítés előtti előkészítő munkák

A füvesítést megelőző lépés a füvesítendő terület talajszerkezetének vizsgálata, szükség esetén módosítása, javítása.

Mielőtt új füvet vetnének, fontos, hogy a talaj jól elő legyen készítve. A hidrovetés egy olyan vetési technológia, amivel szinte minden talajon jó eredményt érhetünk el. A füvesítendő terület talajának jó minősége elengedhetetlen, mert ez biztosítja, hogy a vetett fű zöld és egyenletes legyen és sokáig élvezhessük látványát.

A talaj előkészítése sajnos gyakran megközelíti a hidrovetés árát, mivel a legtöbb esetben javítani kell a talaj pH értékén, tápanyag tartalmán, vagy szerkezeti felépítésén.

A füvesítendő terület talajminőségének vizsgálata

Otthon elvégezhető egyszerű műveletsorral megállapíthatjuk, hogy a kertünkben milyen a talaj összetétele, szerkezete.

Az eljárás a következő:

  • Egy nagyobb befőttesüveget félig töltsön meg a füvesítendő területről származó ásónyomnyi földdel. Fontos, hogy az ásóval 15-20 cm mélyre ássunk és ebből a mélységből származó 5-10 cm átmérőjű, összefüggő földhengert tegyünk a befőttesüvegbe!
  • Öntsön a földre vizet, majd erősen rázza fel (legalább 2 percig) és hagyja egy estén át ülepedni.

Ha megfelelő a termőföld, akkor reggel az alábbi képen (Befőttes üveg - talajminta rétegződése) látható mintát kell látnia. Nem okoz problémát, ha a kapott mintában nem található meg a vályog, de helyette a földben a vele azonos tulajdonságú agyag van jelen.

Talajproblémák a füvesítendő területen

Egyik legnagyobb probléma, ha a földből hiányzik valami létfontosságú alkotóelem. Meglévő kerteknél nagyon nehéz és sokba kerül pótolni a hiányzó elemeket..

Ha túl sok homokot tartalmaz a föld, akkor nehezen tartja meg a vizet. Hátrány az, hogy az ilyen föld tápanyagtartalma igen csekély, előny viszont az, hogy nagyon nehezen tömörödik össze. Az ilyen földbe vetett fű színe sárga lesz, a gyep idővel kiritkul.

Ha túl sok agyagot tartalmaz a föld, akkor a fű oxigén hiány miatt megfullad, mivel az agyagos földben a víz nem tud elszivárogni, emiatt a gyökerek folyamatosan áznak, majd rothadásnak indulhatnak. Ennek eredménye, hogy ritkulni kezd a fű, illetve különféle betegségek jelennek meg és megindul a gyomosodás.

Ha túl sok az altalajban a homok, akkor gyorsan elszivárog a víz. Így kimosódnak a talajból az ásványi anyagok, és ez csökkenti a föld tápértékét. Ha túl sok az altalajban az agyag, akkor a víz nem képes elszivárogni, esős időben feltöltődik, mint egy úszómedence és a fű gyökerei eláznak, majd szétrohadnak, vagy megbetegszenek, és begombásodnak.

Ha nagyon agyagos összetömörödött a talaj, akkor a szerkezetet lazítani lehet 0,1-es szemcseméretű mosott homokkal lehet. Ha túl sok a homok, akkor gombatrágyával, és/vagy alginittel - amely egy természetes eredetű, bányászott, magas ásvány-és humusztartalmú talajjavító - lehet feljavítani a homokos talajt. A hozzáadott tápanyagot alaposan össze kell dolgozni a már meglévő termőfölddel. Ha szükséges, a területre ezután újabb termőföld réteget lehet leteríteni.

A legrosszabb minőségű, nagy rögökkel teli agyagos talaj lazítására a Hidrovetés Kft. speciális talajlazító gépe alkalmas. A képgaléria oldalunkon látható, homokszórással kombinált talajlyukasztás után a talaj a kellő szerkezetű, a megfelelő lazaságú lesz.

A Fejér megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatóságnál hivatalosan be lehet vizsgáltatni a földmintát. Elérhetőségük: 2481, Velence, Ország út 23., Tel.:+36 22/589-210.

A Hidrovetés Kft. munkatársai segítenek Önnek annak megállapításában, hogy az adott, füvesítendő területen milyen állapotban van a termőtalaj. Az eljárás ára és annak megrendelése miatt kérjük hívja szakértőinket a +36 20 951-9698 telefonszámon vagy küldjön üzenetet a botos@hidrovetes.hu címre!

Termőföld pótlása

Hivatalosan töltőföldet lehet venni, nem termőföldet. Nagyon ritkán lehet igazi termőföldet venni. Az építkezéseken kiásott és kiszitált földet adják el termőföldnek. Fontos megjegyezni, hogy az innen származó föld nem termőföld, mert hiányzik belőle a humusz, a megfelelő ásványi- illetve az organikus anyag, az élő biológiai flóra, amely segít lebontani a szerves hulladékot, mint például az elszáradt, kihalt füvet. Ezért inkább, ha tehetjük ne „termőföldet” hozassunk kertünk talajának megjavítására, hanem egyéb anyagokat használjunk fel saját talajunk feljavítására. (komposztot, microbion baktériumot, szőlő törkölyt, magas hőfokon kezelt vegyes- vagy szervestrágyát, alginitet, műtrágyát.)

A termőréteg a gyepfelület esetében minimum 10 centiméter, optimális mélység a 20 centiméter.

Hogyan lehet kiszámolni, hogy mennyi töltőföldre lesz szükség?

A füvesítendő terület hosszát szorozza meg annak szélességével és végül a kívánt mélységgel. Így megtudja, hogy hány köbméter földre lesz szüksége. Ha a füvesítendő terület 10 méter x 10 méter nagyságú és 15 cm mély termőréteget szeretne, akkor a szükséges töltőföld mennyisége 10*10*0.15 = 15 m3.

Sok esetben a különböző forrásokból megvásárolható termőföld rossz minőségű. Ilyenkor javasoljuk, hogy az eredeti, már meglévő föld minőségét javítsák fel. Sokszor hozzá nem értő „kertészek” azt javasolják, hogy vitessék el a rossz minőségű talajt és helyette a kertészettől vásároljanak termőföldet. Nem ez a jó megoldás, mert rövid távú sikere lesz a vetésnek, hiszen az 5 cm termőföld nem megfelelő arra, hogy sokáig szép legyen a kert.

Egy megbízható kertésznek tájékoztatnia kell a kerttulajdonost arról, hogy mi várható a vetés után.

Hidrovetés Kft. munkatársai minden esetben tételes listát készítenek a kerttulajdonos számára arról, hogy mi a legjobb megoldás a termőföld megmunkálására, a magágy előkészítésre, illetve a vetésre. A lista alapján eldönthető, milyen munkát és mennyiért kell elvégeztetni. Sokszor olcsóbb és eredményesebb a már meglévő talajt feljavítani, mint lecserélni.

Magyarországon a legtöbb esetben a talaj vagy homokos vagy agyagos. Ha homokos a talaj, akkor talajjavításhoz az alginitet javasoljuk, amely egy természetes eredetű, bányászott, magas ásvány-és humusztartalmú talajjavító. Az alginit mellett használhatunk gombatrágyát vagy kezelt marhatrágyát. Ezen felül használhatunk még jó minőségű feketeföldet, amit összedolgozva teríthetjük el a földön a trágyával.

A föld tetejére szórhatunk még tőzeget is. A területre igy kijuttatott talajjavító anyagok a lebomlásuk után kötöttebb talajszerkezetet eredményeznek. Ha nagyon meddő a talaj, akkor biológiailag aktív gyökérerősítő szerekkel, mycorrhiza gombával lehet pótolni a tápanyagot. A földi gombák és növények közötti szimbiózist mycorrhiza-nak nevezzük.

A gomba a növény gyökérzetébe telepítve egy sűrűbb finomgyökér hálózatot képez, mely a növény számára előnnyel jár, mert az elősegíti a növény tápanyag- és vízfelvételét. A természetes anyagok mellett a műtrágya kijuttatatása is jó megoldás lehet.

Ha agyagos a talaj, akkor sokszor nem a tápértékkel van a baj, hanem a talajszerkezettel. A tápértéket ilyenkor 0,1 méretű, szemcsés mosott homokkal fel lehet javítani. Ebben az esetben nem javasolt a gomba- vagy a marha tárgya használata, mert ezek a hozzávalók még kötöttebbé teszik a földet. Használhatunk alginitet, tőzeget, vagy más szerves trágyát, mint például szőlőtörkölyt, illetve mycorrhiza gombát és műtrágyát.

Talajjavító anyagok használata:

Komposzt

Növényi hulladékból előállított magas tápanyag tartalmú anyag. Előállítása a zöldnyesedék és zöldhulladék felhasználásával történik. A felhasználható zöldhulladék alapanyagnak szigorú kritériumoknak kell megfelelnie. Komposztálható az a mezőgazdasági és kerti hulladék, amely gyümölcs-, vagy zöldségmaradékokból, szalmás szárrészekből, kaszálékból, levágott ágakból vagy fűnyesedékből áll. Tilos a komposztálható hulladékok közé tenni fertőzött, beteg növényeket, állati ürüléket, nem lebomló, illetve szintetikus anyagokat, mint követ, cserepet, üveget, fémet, műanyagot, papírt és vegyszerrel kezelt fát.

A komposzt előnyös tulajdonságai
  • természetes tápanyagutánpótlás a növények számára
  • talajszerkezet javító hatású, és javítja a talaj levegőháztartását
  • lehetővé teszi a különböző tápanyagok folyamatos felvételét
  • sötét színe miatt elősegíti a talaj gyorsabb felmelegedését, ezzel segítve a gyorsabb csírázást
  • jelentős a vízmegkötő képessége, így jobban tartja a vizet a nyári melegben
  • pozitív hatássú és elősegíti a talajban lakó élőlények aktivitását
Tőzeg

A tőzeg növényi eredetű üledékes talajképző kőzet és talaj, a szárazföldi humuszképződés terméke. A tőzeg víz által borított és levegőtől elzárt körülmények között, elhalt növényi részekből képződik. A tőzegképződésre alkalmas élőhelyek a lápok. A tőzeg kialakulásához a lefolyástalan területek, holtágak, sekély tavak vagy patakpartok alkalmasak, ahol a korábban szabad vízfelületet részben vagy egészben vízi növényzet, hínár, sás, nád, gyékény, és gyakran mohák, páfrányok nőtte be.

Folyékony mész

Nagyon magas koncentrációjú anyag, mely a termőföld pH értékének növelésére szolgál. A talaj savasságának javítására és termékenységének fokozása céljából folyékony mész kijuttatása javasolt. A gyepnek nem megfelelő pH érték rontja a tápanyag felvételt és ezért a gyep minőségi romlásához, gyomosodáshoz, mohosodáshoz vezet. A folyékony mész kijuttatásával a savanyú pH-értéket megváltoztathatjuk lúgos pH értékű közeggé. A Hidrovetés Kft. rendelkezik pH mérő műszerrel. A füvesítendő terület talajmintájának pH értéke birtokában tudjuk a föld PH értékét a szükséges mértékre beállítani.

Amykor

Az amykor biológiailag aktív gyökérzet-stimuláló anyag. Hatása során vitalizálja a növényeket, növeli a tápanyag és vízfelvételét hatékonyságát, segíti a gyökérnövekedést, ellenállóbbá teszi a növényt a kártevőkkel szemben, ellenállóbbá teszi a növényt a szárazság és a tápanyaghiány stresszhatásaival szemben és javítja a pH értéket. Fűmag vetése esetében a javasolt adagolása 50 - 65 ml / m2.

A talaj cseréje

Ha a meglévő talaj javítása, vagy a termőföld pótlása nem lehetséges, akkor megoldásként a talaj cseréje szükséges.

Készséggel állunk rendelkezésedre! Kérj árajánlatot!