Talajjavító anyagok

Füvesítés előtt a leterített, előkészített föld minőségétől függően az alábbi talajjavító anyagokat használjuk fel.

Komposzt

Növényi hulladékból előállított magas tápanyag tartalmú anyag. Előállítása a zöldnyesedék és zöldhulladék felhasználásával történik. A felhasználható zöldhulladék alapanyagnak szigorú kritériumoknak kell megfelelnie. Komposztálható a mezőgazdasági és kerti hulladékok, amik gyümölcs, és zöldségmaradékok, szalmás szárrészek, kaszálék, levágott ágak, fűnyesedék. Tilos a komposztálható hulladékok közé tenni fertőzött, beteg növényeket, állati ürüléket, nem lebomló, illetve szintetikus anyagokat (követ, cserépet, üveget, fémet, műanyagot, papírt) és vegyszerrel kezelt fát)

Előnyös tulajdonságai között az alábbiakat sorolhatjuk fel:

  • természetes tápanyag utánpótlás a növények számára
  • talaj szerkezet javító hatása van, és talaj levegőháztartás javító hatás
  • lehetővé teszi a különböző tápanyagok folyamatos felvételét
  • sötét színe miatt elősegíti a talaj gyorsabb felmelegedését , ezzel segítve a gyorsabb csírázást
  • jelentős a vízmegkötő képessége, így jobban tartja a vizet a nyári melegben
  • pozitív hatással bír és elősegíti a talajban lakó élőlények aktivitását

Tőzeg

A tőzeg növényi eredetű üledékes talajképző kőzet és talaj, a félig szárazföldi humuszképződés terméke. A tőzeg nedves, víz által borított és levegőtől elzárt körülmények között, elhalt növények hulladékból képződik. A tőzegképződésre alkalmas élőhelyek a lápok. A tőzeg kialakulásához a lefolyástalan területek, holtágak, sekély tavak vagy patakpartok alkalmasak, ahol a korábban szabad vízfelületet részben vagy egészben vízi növényzet, hínár, sás, nád, gyékény, és gyakran mohák, páfrányok nőnek be. Talajjavító anyagként a szervesanyagban szegény főleg homokos talajokon javasolt használni, Kiváló a talaj szerves- és ásványianyag tartalmának növelésére és a talaj szerkezetének javítására.

Folyékony mész

Nagyon magas koncentrációjú anyag, mely a föld pH értékének növelésére szolgál. A talaj savasságának javítására és termékenységének fokozása céljából folyékony mész kijuttatása javasolt. A gyepnek nem megfelelő pH érték rontja a tápanyag felvételt és ezért a gyep minőségi romlásához, gyomosodáshoz, mohosodáshoz vezet. A folyékony mész kijuttatásával a savanyú pH-értéket megváltoztathatjuk lúgos pH értékű közeggé. Cégünk rendelkezik speciális pH mérő műszerrel és a pontos értéket megkapva megtaláljuk a megoldást, hogy megváltoztassuk a talaj kémhatását (pH értékét)

Amykor

Olyan termék, amely biológiailag aktív gyökérzet-vitalizáló hatással bír. Hatása során vitalizálja a növényeket növeli azok tápanyag és vízfelvételét, segíti a gyökérnövekedést, ellenállóbbá teszi a növényt a kártevőkkel szemben, ellenállóbbá teszi a növényt a szárazság és a tápanyaghiány stresszhatásaival szemben és javítja a pH értéket. A földi gombák és növények közötti szimbiózist mykorrhiza-nak nevezzük. A gomba a növény gyökérzetébe telepítve egy sűrűbb finomgyökér hálózatot képez, mely a növény számára előnnyel jár, mivel az elősegíti a növény tápanyag- és vízfelvételét. Gyep esetében a javasolt dózis 50 - 65 ml / m2 a fűmag vetése közben.

Alginit

Fosszilis alga biomasszából és elmállott tufából álló kőzet, amely 4-5 millió évvel ezelőtt keletkezett, nagyon magas százalékban tartalmaz szerves anyagot. Tapasztalati és kísérleti úton is kimutatottan a talajra, a növényekre, emberre és az állatokra is pozitív élettani hatással bír. Talajjavító hatását teljes körű kísérletsorozattal igazolták. A kísérletek során bebizonyosodott, hogy a homokos, laza talajok szerkezetét kedvezően megváltoztatja, jó hatással van a talaj vízmegtartó képességére, megakadályozza a növények számára szükséges fontos tápanyagok kimosódását, így segíti elő azok folyamatos tápanyagellátását. Megfelelő mennyiségben és arányban felhasználva jelentősen növeli a gyep jó minőségű élettartamát.

Nem tartalmaz semmiféle kemikáliát vagy adalékanyagot és természetes bányászott formájában kerül forgalomba. A kitermelést követően csak fizikai beavatkozással (aprítási, őrlési műveletekkel) teszik alkalmassá a talajjavításra.

Felfedezésének színhelye a Kárpát-medence, ezen belül Magyarország, ahol kitermelése jelenleg is folyik.

Kijuttatása kézzel is elvégezhető, vagy Cégünk által használt Topdresser / Felülszóró gépével. Az ideálisan kijuttatott mennyiség 2 kg / m2.

Készséggel állunk rendelkezésedre! Kérj árajánlatot!