Füvesítés előtti magágy előkészítés

Füvesítés előtti magágy előkészítés

A meglévő talaj feljavítása vagy a hozatott töltőföld leterítése után többszöri átgereblyézéssel, hosszú, egyenes vízmérték vagy faléc használatával és földhenger segítségével kellő mértékben el kell egyengetni a füvesítedő területet. Akkor megfelelő az igy előkészített magágy, ha a felső két-három centiméternyi földréteg porhanyós, de rálépéskor a lábunk nem süpped el, vagy a földre rátolt talicska kereke nem merül el.

Ha a föld túl kötött és tömör lett, akkor a fű nem egyenletesen fog növekedni, ha túl lazára, porhanyósra hagytuk az állagát, akkor nem fog meggyökerezni a fűmag. Az előkészített földterületet általában az emberi építményektől eltartó irányba kell enyhén lejtősre kialakítani, azért, hogy a csapadék vagy öntözővíz el tudjon folyni. A pangó, beszivárogni és elfolyni nem tudó víz elzárja a levegőtől a növények gyökerét. A vízben ázó gyökerek rothadásnak indulnak, a fű megritkul. A megritkult fűben a gyomok sokkal könnyebben nyernek teret.

Ajánlatunk magágy előkészítéshez

A Hidrovetés Kft. a hidrovetéshez, hagyományos fűmagvetéshez és a gyepszőnyeg terítéshez is megfelelő magágyat speciálisan erre a célra kifejlesztett, kombinált magelőkészítő géppel végzi. A nagyteljesítményű magágyelőkészítő gép egyedülálló minőségben, egy munkafolyamat alatt képes elkészíteni a legszigorúbb követelményeknek is megfelelő, egyenletesen eloszlatott, morzsalékos szerkezetű talajt.

Magágy előkészítés hidrovetéshez

A hidrovetés egy olyan gyors, egyszerű és környezetbarát füvesítési technológia, amely önmagában egyesíti a füvesítéshez szükséges eljárásokat. A garantált minőség mellett ennek a technológiának köszönhetően a kivitelezés ára rendkívül kedvező. A hidrovetés a gyepszőnyegterítés árának 20 százalékába kerül és a hagyományos fűmagvetésnél nagyságrenddel jobb a hidrovetett fű kelési aránya. A különböző méretű hidrovető gépeknek köszönhetően hatékonyan lehet füvesíteni az egészen kicsi családiházas kerteket, a nagyobb golf-, és egyéb sportpályákat, a főutak és autópályák mentén lévő szabad területeket, a bányahelyreállítási területeket és az építkezések, hulladéklerakók rekultivált területeit is.

hidrovetés technológiája: a talaj- és magágyelőkészítést követően a hidrovetés során a fűmagot vízzel és a keverékhez hozzáadott különböző szerves, a magkelést segítő, a megtapadást biztosító összetevőkkel és hidromulccsal együtt locsoljuk ki a területre. A fűmag már a víztartályban elkezdi felszívni a csírázáshoz elengedhetetlen vizet.

Ezzel az eljárással lehetőség nyílik a fűmag előáztatására is, ami akár napokkal meggyorsítja a csírázási folyamatot. Az előáztatással a fű gombabetegségei ellen már a csírázás során csávázhatóvá válik a fűmag.

A hidrovetés sikerének alapkövetelménye a megfelelő, eredeti adalékanyagok használata és az összes szükséges összetevők pontos adagolása.

Magágy előkészítés hagyományos fűmagvetéshez

A kézi vagy géppel végzett fűmagvetésnél is fontos a megfelelően előkészített, vízszintes, kellőképpen morzsalékos szerkezetű talajréteg kialakítása.

A kézzel vagy szórógéppel kijuttatott fűmag az öntözések és az eső miatt elsodródhat a kiszórás helyétől. A száraz állapotban kiszórt fűmagot nem lehet csávázni, nem lehet a gombákkal és egyéb betegségekkel szemben már a kikeléstől számítva védelmet biztosítani a fűfelületnek. A hagyományos fűmagvetés során nem előcsíráztatott fűmagot szórunk ki, igy a csírázási és kikelési idő is hosszabb lesz, mint a korszerű, hidrovetés technológia használata esetén. A szárazon szórt fűmaggal történő füvesítésnél mindenképpen szükséges az első kaszálást, fűnyírást követő felülvetés.

A hagyományos fűmagvetés előnye(i)

 • A legolcsóbb füvesítési eljárás

A hagyományos fűmagvetés hátrányai

 • a fűmag elsodródásának veszélye
 • előcsíráztatás nélküli folyamat
 • csávázás csak a kikelés után lehetséges
 • hosszabb csírázási és kikelési idő
 • szükséges a legalább egyszeri felülvetés

Magágy előkészítés gyepszőnyeg terítéshez

A gyepszőnyeg leterítéséhez a megfelelően előkészített, kellőképpen morzsalékos szerkezetű talajréteg kialakítása mellett nagyon fontos az egyenletesen sima, vízszintes talajfelszín kialakítása. Amennyiben rögös, nem jól előkészített területre terítjük a gyepszőnyeget, úgy a szabadon lévő aprócska gyökerek elszáradnak, mert nem tudnak jól illeszkedni és rögzülni az alattuk lévő talajhoz. A talaj és a gyepszőnyeg között légrés keletkezik, ami hamar átmelegszik és sem a viz, sem a tápanyag nem jut el a fű gyökeréig. A fű elsárgul, kiszárad.

A gyepszőnyeg terítést megelőzően szökséges a fogadó talaj teljes gyomírtása is.

A gyepszőnyeg terítés előnye(i)

 • Gyors eredményt hozó, látványos megoldás
 • Bármilyen, megfelelően előkészített felületre teríthető

A gyepszőnyeg terítés hátránya(i)

 • Árnyékos területek füvesítésére csak akkor alkalmazható, ha a kiterített gyepszőnyeget kifejezetten árnyékos területekhez szánt fűmagkeverékből keltették
 • A gyökeresedési időszakban 4-6 óránként szükséges kisebb mennyiségű öntözés
 • A legdrágább füvesítési megoldás

Készséggel állunk rendelkezésedre! Kérj árajánlatot!