Vigyázat, átverés!

A leutánzott, rossz minőséget nyújtó rendszerekkel történő hidrovetés hátrányai

Amikor eldöntöttem, hogy bevezetem a hidrovetés technológiát Közép-kelet Európában, úgy döntöttem, hogy a hidrovető rendszereket az Egyesült Államokból importálom és a szükséges adalékokat egyedüli forgalmazóként teszem elérhetővé ebben a régióban. Lehetővé téve, hogy mások is minőségi munkát szolgáltathassanak ezzel a módszerrel.

Sajnos tapasztalatom alapján alábecsültem az emberek „találékonyságát”. Kötelességemnek tartom, hogy beszámoljak Önöknek arról, hogy sokan hogy teszik tönkre a hidrovetés technológiájának jó hírnevét, és ezáltal önöket is megkárosítják azzal, hogy nem a megfelelő minőségű és mennyiségű adalékanyagot keverik a hidromulcsba valamint fontos összetevőket kihagynak, hogy az árat csökkenthessék.

Rosszul leutánzott hidrovető rendszerek

Előfordul, hogy nem akarják megvásárolni az Amerikában gyártott rendszereket, mert úgy gondolják, hogy a házilag összebarkácsolt rendszerek is képesek a hidrovetési technológia által nyújtott minőséget biztosítani. Ez nem így van!

Problémák

  • Ezek a gépek nem kevernek, és nem szórnak megfelelően. A házilag készített hidrovető gép által készített hidromulcs nem lesz homogén, ezáltal nem lesz jól belekeverve sem a mag sem a többi fontos adalékanyag. Az ilyen géppel vetett fű foltosan fog nőni a fű. 

Megjegyzés

A hidrovetéshez használt tartály olyan mint egy oldalára fektetett hordó. Ez segíti elő a helyes keveredést és ez akadályozza meg azt, hogy a keverékben található víznél nehezebb összetevők leülepedjenek.

Rossz minőségű rögzítőanyag használata

A hidrovető technológiának az egyik fő adalékanyaga a rögzítő. Hasonlít a ragasztóhoz, mert a kiszórt állapotában rögzíti a talajhoz a fűmagot. A rögzítő a természetre és az élőlényekre káros anyagokat nem tartalmaz.

Problémák

  • Vannak olyan hidrovetést alkalmazó cégek, akik az eredetileg használt rögzítő helyett, tapétaragasztót használnak. Ez nem tesz jót sem a földnek, sem a fűmagnak. A mag nagy része nem fog kicsirázni, mivel a tapétaragasztótól elsatnyul a fű. A kertészetben kísérő anyagként nem használható, a környezetetre terhelést jelentő tapétaragasztó olcsóbb, mint az általunk forgalmazott hidrovető rögzítő.

Rossz minőségű hidromulch használata

A legjobb hidromulch cellulóz alapú. Jól átvizsgált és ellenőrzött, újrahasznosított újságpapírból készül. Nem tartalmazhat műanyagot vagy más, nem természetes eredetű összetevőt. A papírgyáraktól olcsón felvásárolt és vegyszerrel, festékkel szennyezett, veszélyes anyagnak minősülő papírgyártási mellékterméket felhasználó hidrovetők a talajra és a vetett fűre nagymértékű környezetterhelést jelentenek. Az önmagukat alacsony áron hírdető hidrovetőket célszerű elkerülni.

Problémák

  • A papírgyári mellékterméket felhasználó hidrovetők által a földre juttatott papíriszapban található vegyszerek rendkívül veszélyesek, környezetszennyezőek. A vegyszerekkel szennyezett papíriszapban a fűmag egyáltalán nem csírázik ki.
  • Újabb rossz megoldás a szelektív hulladékgyűjtőből felvásárolt papír, amit a lerakatok sokszor már félig komposztálódott állapotban adnak el. Az ilyen forrásból származó papír tele van gombaspórával, penészgombával, illetve a fűnek káros színes papírral és ledarált műanyaggal is. Ezeket a fent említett anyagokat sokszor nyitott platójú teherautókkal szállítják. Ezzel kiteszik a zúzalékot a levegőből érkező gombaspórák által okozott újabb felülszennyezésnek. Sokszor a helyszínen lapáttal és nem zárt zsákokból töltik be a zúzalékot a hidrovető tartályokba.

Megjegyzés

A papírgyári melléktermékként felvásárolt papíriszap vagy a szelektíven gyűjtött papír a fent említett káros hatásain túl a rothadás miatt sokszor nagyon kellemetlen szagú. A Hidrovetés Kft által felhasznált, ellenőrzött, leigazolható forrásból származó hidromulcs zárt csomagolásban van, teljesen száraz és egyáltalán nincs szaga.

A keverékből kihagyott adalékok

A hidromulcs kihagyásán felül előfordul, hogy kihagyják a hidrovetéshez fontos további adalékanyagokat a keverékből és csupán vizet és fűmagot kevernek össze. A hidrovetés csak akkor hoz szép eredményt, ha minden szükséges összetevő belekerül a keverékbe.

Problémák

  • A fű foltosan fog nőni és nem lesz dús. Ennek oka lehet a keverékből kihagyott rögzítőanyag, a kihagyott hidromulcs, a kevés vagy nem megfelelő mennyiségű folyékony mész és végül a keverékbe a füvesítendő területhez képest elégtelen mennyiségű fűmag.
  • Foltokban sárgább lesz a fű. Ennek oka a keverékből hiányzó megfelelő mennyiségű tápanyag.
  • A fű kiszárad. Ezt a kihagyott kopolimer okozza.

Az étel is akkor jó, ha a jól bevált recept szerint készítjük, azon nem változtatunk és az összetevőkből semmit ki nem hagyunk.

Rosszul előkészített magágy

Nem bonyolult előkészíteni a magágyat, de munkaigényes. Ha nem megfelelő a termőföld, akkor nem marad meg a fű sokáig. Nagyon fontos a megfelelően előkészített magágy. Ha nincs elég tápanyag a termőföldben, vagy a termőréteg nincsen egyenletesen kialakítva, előfordulhat hogy a fű foltosan nő, területenként eltérő zöld színű lesz.

Készséggel állunk rendelkezésedre! Kérj árajánlatot!