Gyepkezelés

Gyepkezeléssel a meglévő telepített fűfelületek minőségét javíthatjuk. A gyepkezelés két folymata a gyeplyukasztás és a gyepszellőztetés.

Gyeplyukasztás

A tömörödött, rossz talajszerkezettel rendelkező területeken elengedhetetlen a talaj lazítása. A lyukasztás során gyeplyukasztó géppel 6-8 cm mély henger alakú lyukakat ütünk a talajba. A lyukasztással keletkező talajhengereket a talaj felszínéről eltávolítjuk, és a megmaradó lékek helyét agyagos talaj esetén homokkal töltjük fel, így lazítva a talaj szerkezetén.

A gyeplyukasztást tavasszal, nyáron és ősszel is el lehet végezni. A munkafolyamat elvégzését követően biztosított lesz a könnyebb tápanyagfelvétel, vízfelvétel és a talaj szerkezete a növények számára sokkal kedvezőbb felépítésű lesz.

Gyepszellőztetés

A földfelszín feletti részen a csapadéktól, a hó nyomásától, a fűnyírás során ott maradt fűszálaktól, az elhalt gyökerek miatt kialakul a gyepfilc réteg. A füves terület igényszerű emberi használatba vétele tovább fokozhatja a felső földréteg tömörödését. Ez a felszín felett lévő vékony, összetömörödött réteg elzárja az oxigént a talajtól és nem engedi, hogy a nedvesség átjusson rajta. Az öntözővíz pangani kezd, a gyep elsárgul és a zöld fűfelületen gombabetegségek jelennek meg. 

A fentiek miatt elengedhetetlen a talajlazítás, a gyepszellőztetés.  A gyepszellőztetés elsődleges célja, hogy a talaj felső rétegét 2-4 cm mélységben meglazítsuk, ez által könnyebben és gyorsabban képes eljutni a fű gyökereihez a víz és a tápanyag. Az eljárás során a felszínen lévő gyep sűrűségét is ritkábbá teszi.

Tavasztól egészen az őszi időszakig évente legalább kétszer a gyepszellőztetést elsősorban a már besűrűsödött fűfelületeknél javasoljuk elvégezni.

A gyepszellőztetés lehetőséget ad a gombabetegségek elleni védekezésre, a jobb tápanyagfelszívódásra és arra, hogy a fű nagyobb mértékben bokrosodon és tömör felületet hozzon létre.

A mohás területeknél javasoljuk a gyepszellőztetést megelőzően egy-két héttel mohairtó gyeptrágyát kijuttatni, mivel így megkönnyítjük az elhalt moha eltávolítását.

Készséggel állunk rendelkezésedre! Kérj árajánlatot!