Kertfenntartás, kertápolás

Kertfenntartási, kertápolási munkák

A zöldfelületek, magánkertek fenntartásának első teendői a tavaszi, az utolsó teendők az őszi időszakra esnek. Ilyenkor kell elvégezni a tavaszi metszéseket, a tavaszi lemosó permetezéseket, illetve a gyepfelújítási munkákat illetve az őszi záró munkákat.

A gyep hosszú távú magas minőségét akkor tudjuk biztosítani, ha tavasszal elvégezzük a gyepszellőztetést vagy gyeplyukasztást, illetve gondoskodunk a kétszikű gyomok irtásáról és a tápanyag utánpótlásról is. Ha a kertünk talaja betömörödött vagy agyagos, a talaj szerkezetén változtazni kell. A tavaszi időszak a legmegmegfelelőbb a talaj lyuggatására és a homok kijuttatására is.

A gyeplazítás után a vékony komposztréteg kiszórása és az ezt követő fű felülvetés tartozhat még az elvégzendő tavaszi munkák közé. A gyep lazításnak a fő célja, hogy a gyep alján, a földfeszínen képződő növényi filcréteg eltávolításra kerüljön. Ez a réteg káros a gyepnek. Ebben a vékony, elhalt növényi részeket tartalmazó rétegben gombabetegségek jelennek meg, ez a réteg gátolja a víz felszívódását is és a gyep összképét is rontja.

A kétszikű gyomok tavaszi irtása szintén elengedhetetlen. Ha halogatjuk a gyomírtást, a gyomok olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy elnyomják a füvet. A fűben a gyomok miatt keletkezett foltokat később sokkal nehezebb eltüntetni.

Fontos a tavaszi tápanyagutánpótlás során a magas nitrogéntartalmú, hosszú hatású műtrágyák kijuttatása. Tápanyagutánpótlási mód lehet az alginit vagy szőlőtörköly kijuttatása is, mellyel talaj tápanyag tartalmát szintén növelhetjük.

A tápanyagfelszívódásához elengedhetetlen a víz jelenléte, ami a műtrágyában vagy a szerves trágyában lévő elemeket oldott állapotba hozza. A területre kijuttatandó víz mennyiségének meghatározásában nagy szerepe van a hőmérsékletnek, a talaj típusának illetve a terület kitettségének.

Magas hőmérséklet esetén nagyobb mennyiségű víz kijuttatása indokolt, mert ekkor hamarabb párolog el a víz és vastagabb talajréteget kell átnedvesítenie. A talajtípus figyelembevételekor agyagos talaj esetén kevesebb víz szükséges, mivel az agyagos talaj vízmegkötő képessége nagyon nagy, inkább a túlöntözést kell elkerülni, illetve azt, hogy pangó víz jelenjen meg a gyep alatt. A kitettség tekintetében a benapozottság illetve az árnyékos területek kerülnek megkülönböztetésre. A kitettségnek megfelelően kell csökkenteni vagy növelni a kijuttatandó víz mennyiségét is.

Készséggel állunk rendelkezésedre! Kérj árajánlatot!